Zelf zweefvliegen

passagier

De VCH nodigt je van harte uit om kennis te maken met onze mooie sport. Lees hier meer over de mogelijkheden om hoog boven Drenthe, tussen vogels en onder de wolken te zweven. Het is ook mogelijk om een vlucht cadeau te doen, iets bijzonders voor een verjaardag of speciale gelegenheid.

Een vlucht op Hoogeveen begint met een uitleg over het vliegtuig. De besturing, instrumenten en het verloop van de vlucht passeren de revue. Als je lekker zit stapt ook de vlieger in. Een ander clublid haakt de kabel aan en houdt de vleugels recht. Vervolgens wordt het toestel omhoog gesleept door het motorvliegtuig, eenmaal op hoogte waggelt het met de vleugels en ontkoppelt het zweefvliegtuig. Nu wordt het wat rustiger. De zweefvlieger zal proberen onder een wolkje thermiek te vinden, ondertussen legt hij uit wat hij aan het doen is en wat er beneden te zien is. Soms zul je samen met een ander vliegtuig of met een roofvogel in een thermiekbel cirkelen. Als het toestel na een tijd weer op zo'n 200 meter hoogte is begint het landingscircuit, een rondje om het vliegveld dat recht voor de baan eindigt. De vlieger trekt dan de remkleppen uit, waarna hij het vliegtuig weer zacht op de grasbaan landt. Je ontvangt na het uitstappen een doopvluchtcertificaat als herinnering.

Meevliegen

meevliegenJe kunt een introductievlucht boven Hoogeveen maken met een ervaren zweefvlieger. Voor 100 euro maak je een sleepstart naar 600 meter en vlieg je minimaal 20 minuten mee in een modern tweezits zweefvliegtuig. Een uitgebreide uitleg over zweefvliegen en de vliegclub is natuurlijk inbegrepen. Afhankelijk van de drukte op het veld is het mogelijk om meerdere vluchten te maken om te proberen of zweefvliegen iets voor je is.

Mocht je vervolgens besluiten om lid te worden dan is de eerste start gratis, of, indien er meerdere proefvluchten zijn gemaakt, is een zelfde aantal starts gratis.

Voor het bestellen van een introductievluchtbon of voor meer informatie kun je contact opnemen met de vliegclub. Lees hieronder op welke dagen je kunt komen vliegen en wat je mee moet nemen.

Proeflessen

Kom je een introductievlucht maken en ben je serieus geïnteresseerd in het zweefvliegen als hobby, geef dat dan telefonisch en op de startplaats aan. Er zal dan geprobeerd worden je te laten vliegen met iemand die behalve ervaren zweefvlieger ook enthousiast vlieginstructeur is. Je krijgt dan uitleg over de besturing van het vliegtuig en kunt delen van de vlucht zelf de stuurknuppel ter hand nemen. Uiteraard kan de instructeur de knuppel overnemen als je even van het uitzicht wil genieten. Als je je wil inlezen in de theorie van de praktijk, is het boekje Elementaire Vliegopleiding (EVO) aan te bevelen. Dit is als PDF te downloaden van www.zweefvliegopleiding.nl .

Andere mogelijkheden

Vlucht kado doen - Meevliegen of proeflesen, een uniek kado.
Groepsuitje - Een heerlijke verzorgde dag ontspanning voor uw bedrijf, familie of vereniging van 8 tot 50 personen.

Hoe werkt het?

Er zijn verschillende mogelijkheden:

  1. Op bepaalde dagen stelt de VCH een tweezits zweefvliegtuig met ervaren vlieger beschikbaar voor introductievluchten. Op het on-line introductievluchtrooster vind je de beschikbare data en tijden en kun je je aanmelden. Let op, zweefvliegen is een weersafhankelijke sport: Als de afspraak niet door kan gaan word je gebeld op het opgegeven nummer, of bel bij twijfel naar 06 54 962 669 (na 10 uur). Zorg dat je een half uur voor de vermelde tijd aanwezig bent op het vliegveld.
  2. Je bent ook welkom om op een reguliere vliegdag langs te komen, voor deze dagen is vooraf reserveren niet mogelijk. De VCH vliegt van begin maart tot eind oktober in het weekeind en meestal ook op maandag, woensdag en vrijdag. Kies een dag met aardig weer; Bij regen, slecht zicht of harde wind wordt niet gevlogen. Je kunt 's ochtends vanaf 10:15 bellen met de startplaats. Als er gevlogen wordt, is de telefoon bemand en indien er capaciteit is, kun je voor de dag zelf een tijd afspreken.
  3. Je kunt ook op goed geluk naar het vliegveld komen. Soms lukt het wel om een vlucht in te lassen, maar garanderen kunnen we dat niet. Je komt dus op eigen risico. Bij goed weer wordt er op bepaalde avonden vanaf 19:00 een lierstartbedrijf opgezet, bel even als je hiervoor interesse hebt.

Bekijk de routebeschrijving naar de hangar van Vliegclub Hoogeveen. Daar aangekomen bel je naar de startplaats, je wordt dan opgehaald, loop niet op eigen houtje het vliegveld op. Natuurlijk kunnen familie en vrienden mee om foto's te maken en de sfeer te proeven op de startplaats.

hornetMeenemen: zonnebril, camera, en eventuele startbonnen. Neem op warme dagen zonnebrandcreme, een petje en genoeg te drinken mee. In het voor- en najaar is een winddichte jas aan te raden op het open vliegveld. In verband met de veiligheid is het maximum gewicht per inzittende vastgesteld op 110 kg, dit is inclusief kleding.

Winterstop: Van november t/m februari is de VCH bezig met het winteronderhoud van de vliegtuigen, en wordt er in principe niet gevlogen.

Overweeg je om lid te worden? Klik hier voor meer info. Ben je 14-19 jaar, lees hier meer over de iFly sponsorregeling voor nieuwe jeugdleden. Ben je hiervoor te laat of val je onverhoopt buiten de boot, dan heet de VCH je welkom met een aantrekkelijke instapcontributie.

De genoemde mogelijkheden op deze website zijn slechts kostendekkend voor de VCH, worden verzorgd door vrijwillige clubleden, en hebben als doel het kennismaken met of beoefenen van de zweefvliegsport.